QuickRoute

GPS Analysis for Orienteering: All the Basics!

Oversat fra Jan Kocbach, 13 Apr 2011@5:00


Trin-for-trin instruktion til effektiv udnyttelse af QuickRoute til analyse af træning og konkurrencer. Analyse af teknik i orienteringsløb er revolutioneret med GPS. Denne artikel kommer omkring det grundlæggende i analyse af orienteringsløb eller træning. Software, Udstyr, trin-for-trin instruktioner til at få din rute på kortet, og tips om o-teknisk analyse. Artiklen bruger et enkelt GPS-spor fra en enkelt løber.

Med gode værktøjer og udstyr til rådighed i dag, er GPS analyse af orienteringsløbsaktiviteter ganske enkel – og en masse af orienteringsløbere analyserer deres løb og konkurrencer. Denne artikel tager dig gennem det grundlæggende.

Bemærk! Denne artikel starter på et meget basalt niveau, for at appellere til orienteringsløbere, der aldrig har prøvet GPS analyse endnu. Hvis du allerede er fortrolig med at få din rute ind QuickRoute, kan du hoppe direkte til analyseafsnittet. Du bør dog tage et kig på, hvad der skrives om rute tilpasning, da det er et område, som mange ikke giver nok opmærksomhed.

Udstyr og software

– Den bedste mulighed for analyse af et enkelt GPS-spor er afgjort QuickRoute

Udstyrsmæssigt,  er der en masse muligheder, som alle vil giver gode data til analyse. Jeg har nævnt mange muligheder i "Udstyr" nedenfor – min personlige præference er et Garmin GPS ur (med puls hvis det er muligt, da dette bidrager yderligere til analysen – de bedste modeller har mulighed for at registrere hvert sekund) . I trin-for-trin instruktioner vil jeg antage, at du enten har en Garmin GPS ur eller at din GPS leveres med software som tillader dig at eksportere en GPX-fil (GPX er et standard filformat til GPS-data).

I forbindelse med software er den bedste mulighed for analyse af et enkelt GPS-spor afgjort QuickRoute (du kan også kombinere det med 3DRerun – se mere info i softwareoversigten nedenfor). Således er trin-for-trin instruktionerne nedenfor baseret på brug af QuickRoute til analyse. Bemærk, at du skal bruge en Windows PC for at bruge QuickRoute. Flere andre software-muligheder er vist i software afsnittet i bunden af denne artikel.

Trin-for-trin-vejledning: Få din rute på kortet

Denne trin-for-trin-vejledning kommer igennem alt hvad du behøver for at komme i gang med GPS-analyse af en orienteringsløbsaktivitet.

Trin 1: Optag dine GPS-spor ved et orienteringsløb. Med et Forerunner GPS ur, er alt hvad du behøver, at starte stopuret for at optage GPS-spor – og stoppe stopuret for at afslutte optagelse. GPS-sporet vil derefter blive gemt i uret, klar til at overføre til computeren, når du kommer hjem. Tip: GPS-uret skal ligge på jorden – tændt i GPS-tilstand – i mindst 5 minutter før din aktivitet, for at få et godt GPS-signal. Det øger nøjagtigheden betydeligt. For Forerunner 405/310XT er det bedst at starte stopuret, før du ligger uret på jorden for at sikre, at du får en god GPS-signal. Hvis du bruger en anden GPS-enhed end et Forerunner ur, se i vejledningen om, hvordan man optager et GPS-spor (du skal stadig lægge den på jorden i 5 minutter).

Trin 2: Download QuickRoute herfra, og installere softwaren (kræver Windows). Tip: Udviklings versionen har nogle nye funktioner, og kan køre mere stabilt på nogle computere.

Trin 3: Scan din orienteringsløb kort fra konkurrencen, eller endnu bedre få en jpg / gif eksport fra OCAD af banen for maksimal nøjagtighed. Du kan også tage et billede af kortet, men det giver dårligere præcision. Tip: (1) Altid scanne kortet med nord op – eller i det mindste rotere, før du lægger det i QuickRoute – et roteret kort kan i mange tilfælde gør justering af rute mere vanskelig. (2) Det er ofte en fordel at reducere størrelsen af kortfilen til omkring 1-1,5 Mb for QuickRoute til at arbejde hurtigere – du normalt ikke brug for mere end omkring 200 dpi for din analyse.

Trin 4: Tilslut GPS-enheden til computeren (efter installation af nødvendige drivere). Hvis du har en Forerunner 405/410/310 XT, behøver du ikke engang at tilslutte GPS'en til computeren – alt hvad du skal gøre er at indsætte ANT USB-nøgle, og GPS-data overføres automatisk. Har du en Forerunner 305/205, skal du tilslutte din GPS til computeren, men du behøver ikke at overføre noget (dert gøres i QuickRoute). For andre GPS-enheder, skal du overføre GPS-ruten til computeren ifølge manualen for GPS-enheden, og derefter eksportere til en GPX-fil eller andet kompatibelt QuickRoute format.

Trin 5: Start QuickRoute, og åbn menupunktet "File -> New" for at starte en ny Aktivitet (se 1 på illustrationen nedenfor). Derefter finder du din scannede kortfil på disken (2 på illustrationen). Afhængig af hvilken GPS enhed / ur du har, er der nu tre forskellige muligheder (men alle er nemme). Med en Garmin Forerunner 405/410/310 XT eller anden enhed, der bruger Garmin ANT Agent, vælger du "Garmin ANT Agent" "Fra GPS-enhed" (3A i illustration), klik OK (4A) og find aktiviteten fra uret/enheden (5A). For et Garmin Forerunner 205/305, vælg "Forerunner 305" i ”Fra GPS-enhed" (3B i illustration), og klik OK (4B), og derefter finde den aktivitet, du ønsker at analysere. For andre GPS-enheder, skal du vælge "Fra fil:" og under "File Format" vælge "GPX-fil" (3C) – og derefter finde GPX-filen på disken ved hjælp af "Browse" knappen, og klik derefter på OK (4C)

Trin 6: Åbning af kortet med ruten. Nu bør du få kortet op med ruten indlæst – men de to ting passer ikke rigtig godt. Nedenfor er et eksempel på, hvad man kan se efter åbning af kort og rute. Vi vil nu justere ruten til kortet.

Trin 7: Justering af ruten til kortet. Det er det afgørende skridt – som mange ikke giver nok opmærksomhed. Husk at hvis dit GPS-spor har god kvalitet, og kortet er godt, skal du være i stand til at få et ganske godt match ved at justere kun to (!) Punkter. Forsøg derfor først med justering af kun to punkter, før du går videre med at justere med flere punkter. Punkt reguleringen kan ske ved at klikke med musen på et punkt på ruten, og trække dette punkt til det rigtige sted på kortet (du vil se, at hele ruten bevæger sig når du gør dette med det første punkt).
(1) Find et punkt på ruten, hvor du er 100% sikker på at du var, f.eks. et sving på en vej / spor eller lignende –  i eksemplet er en bøjning af en sti valgt (blåt punkt). Tip: Brug "+ "og" – "symboler på værktøjslinjen for at zoome ind og ud på kortet for lettere at foretage justeringer Bemærk, at når du bruger " + "og" – " symbolerne, ”tror” QuickRoute, at du er færdig med at justere dit kort, og du må gå tilbage i justerings modus (klik på tilpasning symbolet på værktøjslinjen )

(2) Find et andet punkt – helst så langt væk fra det første punkt som muligt, og flyt dette punkt, indtil hele ruten passer bedst muligt (vær opmærksom på hele ruten og IKKE kun dette 2. punkt). Nu skal du normalt få et ganske godt match. Se det aktuelle eksempel nedenfor – juster-ed med to point. Tips: (1) Hvis det ikke virkede godt første gang, kan du flytte det første punkt og prøv igen (måske du ikke har ramt godt med det første punkt – det var tilfældet for min nuværende eksamen-PLE). (2) Dette kan give ikke-optimale resultater, hvis et af punkterne er ved starten af ​​dit track, helst en dårlig GPS-fix i begyndelsen af ​​din træning. Prøv igen med point senere på øvelse i denne sag. (3) Du kan fravælge et af dine valgte punkter ved at klikke på "shift" + venstre museknap – og vælge to andre punkter i stedet for at se, om dette giver bedre resultater. (4) Hvis du bruger splittider på en Forerunner vagt ved kontrolpunkter, vil disse dukke op i QuickRoute som røde cirkler. Disse kan foretage justeringer lettere – men husk at stadig starte med kun to point for at få optimal justering også mellem de kontrolpunkter, der på grund af anvendte algoritmer.

(3) Om nødvendigt kan du justere flere punkter for at få gode match i de dele af ruten, hvor der måske er problemer, men vær tålmodig og forsøg at få det til at passe med kun to punkter. Det giver dig en bedre sammenhæng mellem kort og GPS-data. Desuden, hvis du ønsker at bruge 3DRerun til analyse (se senere for mere info om dette), vil du konsekvent få dårlige resultater i 3DRerun hvis du bruger mere end 2 kalibreringspunkter i QuickRoute.

Trin 8: Nu er din rute og dit kort kalibreret, og du er klar til analysen. Klik på analyse symbolet på værktøjslinjen for at gå i ”analyse-mode Du vil nu se dit kort med sporet, oven i i forskellige farver (se nedenstående eksempel for en del af det aktuelle eksempel).

Standarden når QuickRoute starter er at vise din rute farvet i forhold til dit tempo (i min / km) – hvor grøn er hurtig og rød er langsom. Før du går videre med yderligere analyse, bør du justere tempo indstillingerne for at få farve på ruten, som giver dig de oplysninger du har brug for (at have et helt grønt spor fortæller ikke meget, det samme med total rød – du bør være istand til at identificere de steder, hvor du bremser ned / mister tid og hvor hastigheden går op), ligeledes justere sporvidde, gennemsigtighed og så videre. Pace/Fart justeres ved at ændre tallene mærket med (2) og (4) i illustrationen nedenfor (vist som 5:08 og 14:07 i eksemplet). Gennemsigtighed er justeret ved hjælp af (7), og linje bredde og streg tykkelse med (8) og (9), hhv. Optimale værdier afhænger af kortets opløsning og hvilken form for analyse, du udfører. Bemærk også, at du kan skifte fra Pace analyse til Puls analyse eller Retningsafvigelses analyse ved hjælp af menuen der er markeret med (1) på tegningen nedenfor (det vil der være behov for senere i analysen).

Nu er alt klar til analyse. Analyse af orienteringsløbsaktiviteter i QuickRoute er dækket nedenfor.

Typisk orienteringsløbs analyse

Inden vi går ind i analyseteknikker i QuickRoute i detaljer, vil jeg lige pointere at en systematisk tilgang er meget vigtig for virkelig at forbedre noget. Det er også værd at bemærke, at du skal forbedre er DIN optimale orienteringsløbsteknik. Hvor hurtigt kan du løbe, mens du stadig orienterer godt nok til ikke at lave fejl

En typisk analyse foregår som følger:

 1. Identificer fejl / tid-tab ved hjælp af splittider og / eller GPS-data.
 2. Afdæk årsagerne til tidstabet ved hjælp af en kombination af GPS-spor, splittider og andre tilgængelige oplysninger om situationen.
 3. Efter at have fundet årsagen til tidstabet, skal du finde ud af hvordan du kan arbejde for at undgå de samme fejl igen. Der bør defineres en eller flere aktiviteter, der kan trænes målrettet på, i fremtidige træninger / konkurrencer – og derefter evalueres ved hjælp af en tilsvarende analyse i fremtiden. Det sidste trin er faktisk det vigtigste skridt i analysen – ikke stoppe ved trin 2!

Udover at finde tidstab, bør du også fokusere på de dele af ruten, hvor du har klaret dig godt. Hvad var årsagen til at det gik godt – hvad skal du gøre for at gentage det gode resultat i fremtiden?

Analyse af orienteringsløbsaktiviteter ved hjælp af QuickRoute

– Husk at skrive dine analyse resultater ned, så du kan lære af dem

Tip: Brug "split tider"

Brug "split tider" sammen med "splittids tabellen" i højre side af QuickRoute, for at få mere ud af din analyse (se illustration nedenfor). Du kan enten bruge dine originale split tider fra et Garmin ur, eller sætte dine egne splittider vilkårlige steder på ruten. Gør sådan her:

 • Klik på tilføj mellemtid symbol på værktøjslinjen ( ), og klik et sted på din rute for at tilføje et split (rød cirkel)  (brug shift-tasten og musen for at fjerne et split punkt). Du indsætter typisk splitpunkterpostplaceringerne, men afhængig af hvilke analyse du er i gang med (som omtalt nedenfor), kan det splitpunkter også sættes andre steder på ruten. Hvis du har optaget splittider med dit Garmin-ur, vil de automatisk blive sat ind i QuickRoute.
 • Du får nu en tabel i højre side af QuickRoute med oplysninger om hver delstræk. Du kan vælge, hvilke kolonner du ønsker i tabellen ved at højreklikke på tabellen og vælge "Vælg kolonner". Lap tid, gennemsnitlig hastighed, tid ind / ud af kontrolcirkel, gennemsnitlig puls og retningsafvigelse er nogle eksempler på felter, du kan bruge i split tids tabellen.
 • Du kan nu klikke på hver delstræk i tabellen for at fremhæve det pågældende stræk på kortet, som det kan ses i eksemplet nedenfor hvor delstræk 16 er markeret. I tabellen får du nøgleparametre om din præstation på det pågældende stræk. Det kan være meget nyttigt i din analyse.

Nu over til, hvordan du udfører analysen:

 • Analyse af spildtid ved åbenbare post fejl. Identificer en fejl på banen, enten ved at se på GPS-spor eller ved at sammenligne stræktider fra begivenheden med andre. Herunder en (lille) fejl fra eksemplet på den 13. post. For at finde ud af, hvor meget tid du har mistet ved den specifikke fejl, kan du flytte musemarkøren langs sporet – du ser nu en rød cirkel bevæger sig langs med musemarkøren. Hvis du kigger i bunden af skærmen, kan du se en tilsvarende rød cirkel på grafen, der viser dit tempo. Nedenfor grafen, vises "Time (LAP):" og din omgangstid. Ved at flytte musemarkøren langs dit GPS-spor og notere tiden ved forskellige punkter langs sporet, kan du identificere, hvor meget tid du bruger (og mister) på en specifik del af sporet. (alternativt kan du selv tilføje stræktider ved begyndelsen / slutningen af den fejl du undersøger ved at tilføje split tider, som beskrevet ovenfor).
 • Dette er en god metode til at forstå nøjagtigt, hvor meget tid du bruger på direkte fejl – og et typisk første skridt i en analyse session. Efter at have fået forståelse for, hvor meget tid du har mistet, er du nødt til at finde ud af, hvorfor du begik fejlen – og hvordan du undgår den type fejl i fremtiden. GPS-sporet sammen med din hukommelse kan ofte give dig de svar du har brug for. Var det en fejl baseret på en retnings fejl? Løb du med for høj hastighed / eller for lidt styring af retningen mod posten? Havde du glemt at lave en ordentlig plan for strækket? Har du ikke et sikkert angrebspunkt til posten? Har du brugt de mest hensigtsmæssige detaljer i dit orienteringsløb? Har du forenkle strækket nok? Og så videre.
 • Analyse af tempo i forskellige terræn typer. Ved hjælp af GPS-data, kan du bedre få overblik over, hvordan din hastighed varierer i forskellige terræn typer / op ad bakke / ned ad bakke, og bruge denne viden til at lære, hvad der er det bedste vejvalg for dig. Den bedste måde at udføre denne analyse, er at lave "split tider" for forskellige typer terræn for at analysere dine evner, og lave en "splittids tabel", der viser dit tempo i min/km i forskellige terræn typer. Ved at lave en tilsvarende tabel for forskellige løbere (du kan gøre det i din klub), kan du også se, hvordan dit relative tempo i forskellige terræn typer varierer i forhold til andre løbere – og finde dine styrker og svagheder. Kender du dine styrker og svagheder, kan du bruge det i din strategi – og også bruge det til at vide, hvad du skal forbedre.
 • Analyse af spildtid for dårlige vejvalg. Det her er lidt mere tricky med kun et enkelt GPS-spor, men du bør være i stand til at identificere noget af tids tabet ved at analysere GPS-spor med tempovisning.
 • Identificering af mindre spildtid ved hjælp af tempo kurver. Tempo kurven ses i bunden af ​​skærmen og er et meget godt redskab til at identificere mindre tid tab. Du bør gennemgå områder, hvor tempoet er lavere (rød på kurven), og forstå baggrunden for at tempoet er lavere – især i områder, hvor dine splittidsanalyser viser at du mister tid. Ofte et tempoet lavt på grund af bakker, dårlig løbbarhed o.s.v., men der er ofte noget at vinde ved at undersøge tempo variationer (der er dog meget mere at vinde, når man sammenligner med andre GPS-spor på den samme bane). T tempoet stiger ofte ved stop for at læse kortet. Se også "identificere tid tabt på grund af usikkerhed" nedenfor.
 • Identificer tid tabt på grund af usikkerhed. Meget tidtab skyldes usikkerhed, dvs. at du holder en lavere hastighed fordi du ikke har situationen under kontrol, og dermed (1) oftere læser kortet. Prøv at identificere den type tidsspild ved hjælp af GPS-data. Du kan træne målrettet på at undgå tid tabt på grund af usikkerhed ved at læse længere frem på kortet, forenkling m.v.
 • Analyse af tiden ind og ud af cirklen. GPS-analyse er et godt redskab for at analysere hvordan du går til posten, det vil sige den tid, du bruger ind og ud af cirklen. I "splittids skemaet" i højre side af skærmen, kan du tilføje en kolonne med tid ind i cirklen og en anden kolonne med tid ud af cirklen (størrelsen af cirklen kan vælges i indstillingerne, default er 45 meter) du får nu et tal, som fortæller dig, hvor godt du arbejder i postcirklen – en meget vigtig del af et orienteringsløb. Du kan arbejde målrettet ved konkurrencer og træninger på at forbedre dette (vær dog en smule forsigtig med vurderingen, da tiden ind / ud af cirklen varierer med terræn, højde osv.).
 • Identificering af tidstab på grund af store retningsafvigelser. Én måde at identificere mindre tidsspild er at se, hvis dit spor er lige i områder, hvor du skal løbe en lige linje / kompas kursus – dvs. kig på din retningsafvigelse. Hvis dit spor har mange små S-kurver, skal du arbejde på dit kompasløb. Du kan evaluere retningsafvigelse direkte i QuickRoute ved at vælge "Direction deviation" i stedet for tempo til at farve GPS-sporet (se eksemplet nedenfor). Hvis du indstiller på f.eks. 30 graders retningsafvigelse, der farves rød som på illustrationen nedenfor, kan du nemt identificere de steder, hvor din retning ikke var god nok (se f.eks. de røde områder i eksemplet nedenfor på vej til den første post). Du kan også få den gennemsnitlige retningsafvigelse på hvert stræk i "split tids skemaet".
  Beskrivelse: direction

Skriv en kommentar